Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Η κρίση του κλίματος


Η φετινή χρονιά είναι η πιο ζεστή από τότε που καταγράφονται οι σύγχρονες μετεωρολογικές σειρές, από το 1860. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία φέτος είναι η υψηλότερη των τελευταίων 150 ετών.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην απότομη κλιματική αλλαγή, αν και δεν λείπουν και οι επιφυλακτικοί, επειδή τα νέα δεδομένα δεν έχουν καταγράψει ακόμη επιστημονικά αξιοποιήσιμη διάρκεια.

Οι τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν τις πιο αντιφατικές κλιματικές καταστάσεις. Στη Μόσχα ο καύσωνας συντελεί στην ανάφλεξη των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης και προκαλεί τοξικό νέφος πάνω από την πόλη. Στη Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχία καταρρακτώδεις βροχές προκαλούν πλημμύρες. Στο Πακιστάν οι πλημμύρες προκαλούν καταστροφές μεγαλύτερες από το τσουνάμι του 2004, ενώ στο Περού επικρατούν σχεδόν πολικές θερμοκρασίες.

Οι τεράστιες κλιματικές ανατροπές αντικατοπτρίζουν αλλαγές του μέσου ιστορικού χρόνου, ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση έδωσε άλλοθι στα μεγάλα συμφέροντα να καθυστερήσουν τα μέτρα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

Με μια διάθεση επιστημονικής παραδοξολογίας, ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ πρότεινε να σωθούμε ως μετανάστες στο Διάστημα!

Το σίγουρο είναι ότι οι κλιματικές καταστροφές αποδεικνύουν, με ακραίο τρόπο, τα όρια χρεωκοπίας του μοντέλου ανάπτυξης (με αγοραίο ή κρατικιστικό, αλλά πάντοτε με παραγωγιστικό πρόσημο) που επικράτησε κατά τη βιομηχανική εποχή στον πλανήτη και επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, της παλινδρόμησης στην ανεξέλεγκτη δράση των μεγάλων συμφερόντων μέσα σε συνθήκες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Πολιτικά, λοιπόν, είναι τα αίτια για τις αλλοιώσεις του κλίματος. Δεν χρειάζεται να γίνουμε Ρώσοι ή Πακιστανοί για να αντιληφθούμε τις δικές μας ιδιαίτερες αιτίες που απειλούν το περιβάλλον και τη ζωή στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: