Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Περιφερειακές εκλογές και περιβαλλοντικά μέτωπα


Της Χαράς ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ*

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν. Εκλογές που γίνονται στη σκιά του Μνημονίου και των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης - ΔΝΤ - Ε.Ε. Ο πολιτικός χαρακτήρας αυτής της εκλογικής μάχης είναι σαφής και αδιαμφισβήτητος. Απαιτείται η κοινωνία με την ψήφο της να αρθρώσει ένα ισχυρό ΟΧΙ στα αντιλαϊκά μέτρα, ένα ΟΧΙ στην κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, ένα ΟΧΙ στη διάλυση της κοινωνίας, ένα δυνατό ΟΧΙ στον «Καλλικράτη», που αποτελεί εφαρμογή δεσμεύσεων, που απορρέουν από το Μνημόνιο.

Ο πολιτικός χαρακτήρας αυτής της μάχης είναι πιο έντονος στις Περιφερειακές Εκλογές, σε σχέση με τις εκλογές στους Δήμους. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών. Άλλωστε, σαν αριστερά διαθέτουμε σοβαρή εμπειρία και παράδοση στην Αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια.

Η αιρετή Περιφέρεια ήταν και είναι πάγιο αίτημα της αριστεράς και του αυτοδιοικητικού κινήματος. Αιρετή Περιφέρεια ναι, αλλά και αιρετός περιφερειάρχης, που εκλέγεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Με τον "Καλλικράτη" όμως ενισχύεται ο ρόλος του «ενός», δηλαδή του περιφερειάρχη, σε βάρος του συλλογικού οργάνου, του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σε επίπεδο νομού, δεν προβλέπεται συλλογικό όργανο (όπως προβλέπεται στους Δήμους), γεγονός που καθιστά και τον αντιπεριφερειάρχη, σχεδόν, ανεξέλεγκτο στη δράση του.

Στην Περιφέρεια μεταφέρονται πλήθος αρμοδιοτήτων (κυρίως αρμοδιότητες που είχαν οι καταργούμενες σήμερα Νομαρχίες). Πολλές από τις αρμοδιότητες αυτές είναι διαχειριστικού χαρακτήρα, αλλά και πολλές είναι σημαντικές. Βέβαια και άλλες αρμοδιότητες θα μεταφερθούν σταδιακά στο μέλλον, όπως π.χ. οι αρμοδιότητες που αφορούν την υγεία (ΔΥΠΕ), οι οποίες θα μεταβιβασθούν με Προεδρικό Διάταγμα μέσα σε μία διετία στις Περιφέρειες. Σημαντικό όμως πρόβλημα θα δημιουργηθεί με την εκ παραλλήλου άσκηση αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων και των αιρετών Περιφερειών, με συνέπεια αλληλοεπικαλύψεις και ασάφειες ως προς τον ρόλο τους.

Πρέπει να αναφέρουμε ειδικά το άρθρο 188 του "Καλλικράτη", όπου θεσπίζεται η υποχρέωση της Πολιτείας να ζητεί τη γνώμη της Περιφέρειας σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, ρυθμιστικών ή χωροταξικών - πολεοδομικών σχεδίων και αποφάσεων χωροθέτησης εγκαταστάσεων, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση της σύμφωνης γνώμης της Περιφέρειας για την αποδοχή και υλοποίηση. Αν και η Περιφέρεια είναι αρμόδια για την περιφερειακή ανάπτυξη, τελικά η κρατική διοίκηση μπορεί να ανατρέψει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού.

Από τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα διαχειρισθούν οι Περιφέρειες είναι τα περιβαλλοντικά, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, καθώς και ζητήματα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Ενέργεια και πολιτικές εξοικονόμησης, χωροθέτηση ΑΠΕ, διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων, αντιμετώπιση φαινομένων ερημοποίησης και διάβρωσης εδαφών σε πολλές περιοχές, ανακύκλωση και ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων, καθώς και η προστασία των ορεινών όγκων και του τοπίου, απαιτούν αντιμετώπιση συνολική και υπεύθυνη. Τα τοπικά κινήματα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι ενώσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται για τα μεγάλα αυτά ζητήματα καλούνται να παίξουν καθοριστικό και σημαντικό ρόλο. Η διαμόρφωση της αυτοδιοικητικής πρότασης της αριστεράς σε επίπεδο Περιφέρειας οφείλει να έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις τους.

Ειδικά η αιρετή Περιφέρεια της Αττικής, που αριθμεί πάνω από 2.808.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους (ΥΠΕΣ, εκλογές 2009), σήμερα «βουλιάζει» στα μεγάλα προβλήματά της, που είναι κοινωνικά, οικονομικά, παράλληλα με τη συνεχή περιβαλλοντική υποβάθμιση. Ουσιαστικά η Αθήνα, η πρωτεύουσα, δεν μπορεί να κυβερνηθεί, χαρακτηρίζεται από πολυκερματισμό, αλληλοεπικαλύψεις υπηρεσιών, που δεν έχουν καμιά σχέση με την αποτελεσματικότητα και την κάλυψη των αναγκών του πολίτη.

Πολλά όμως είναι και τα ανοιχτά περιβαλλοντικά μέτωπα στην Αττική.

Η προστασία και διαχείριση των ορεινών όγκων και του δασικού οικοσυστήματος, η προστασία της βιοποικιλότητας, το ανοιχτό μέτωπο του Υμηττού και του νέου Π.Δ. (που κατά δήλωση της αρμόδιας υπουργού θα αποτελέσει «πρότυπο» και για τους άλλους ορεινούς όγκους - Ποικίλον, Πεντέλη, Πάρνηθα).

Το μέτωπο της Παραλίας και η ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα για όλους (πρωτοπόρος στον αγώνα για ελεύθερες παραλίες ο Δήμος Ελληνικού).

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα που κάνει την ατμόσφαιρα ασφυκτική, με τις αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων και όζοντος, καθώς και η ανάγκη για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, που επιβαρύνεται από την έντονη ηχορύπανση και την ιονίζουσα ακτινοβολία.

Η έλλειψη ελεύθερων χώρων, μικρών και μεγάλων, και πνευμόνων πρασίνου μέσα στον οικιστικό ιστό (ανοιχτό το θέμα του Ελαιώνα, του Πάρκου Γουδή, του Πάρκου Τρίτση, η απομάκρυνση των στρατοπέδων και η μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου).

Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης, η ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού του τομέα, πέρα από τοπικισμούς και μακριά από εξυπηρέτηση συμφερόντων, παράλληλα με την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης επικίνδυνων, τοξικών και μολυσματικών αποβλήτων.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο όπου η Αριστερά μπορεί να προβάλει όλη την πολιτική της και σε κοινωνικό και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Να δώσει ένα όραμα ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, μακριά από στείρους και αδιέξοδους τοπικισμούς και μικροσυμφέροντα. Την εποχή της κλιματικής αλλαγής που διανύουμε, παράλληλα με την οικονομική κρίση, οφείλουμε να αποτρέψουμε να γίνει το Περιβάλλον το πρώτο θύμα αυτής της κρίσης.

Η αριστερά προσέρχεται στις περιφερειακές εκλογές με συγκριτικά πλεονεκτήματα, αρκεί να προβάλει τις θέσεις και τις προτάσεις της, για μια ολοκληρωμένη περιφερειακή πολιτική, έγκαιρα και πειστικά. Η περιβαλλοντική πρότασή μας για την αιρετή Περιφέρεια πρέπει να έχει μια στρατηγική σχεδιασμού και ανάπτυξης, για τη βιώσιμη σχέση πόλης-ανθρώπου.

Ωστόσο, παράλληλα με την ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων και λύσεων, η αριστερά οφείλει να προβάλει και την πολιτική αντιμετώπισης της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης -ΔΝΤ-Ε.Ε., αποφεύγοντας τα στείρα καταγγελτικά στερεότυπα.

* Η Χαρά Καφαντάρη είναι γεωλόγος

1 σχόλιο:

dkl είπε...

Στο τελευταίο τεύχος(23) του περιοδικού ''αρμός'' της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στην ιστοσελίδα της: www.emdydas.gr υπάρχουν άρθρα(δικό μου αλλά και άλλων) για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Δ.ΚΛΕΦΤΟΔΗΜΟΣ
Μέλος ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ(με την ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ)
Πρόεδρος Δ.Ε. Τμήματος Νομαρχίας Αθηνών ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜέλοςΔΣ Συλ.Υπαλ.Νομ.Αθηνων