Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008

SOS: ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΜΑΣ

Ακτιβιστές της Greenpeace σήμερα έβαλαν σε «καραντίνα» ένα κατάστημα Coffeeway στο κέντρο της Αθήνας με σύνθημα «Όχι στα μεταλλαγμένα». Με αυτή τη συμβολική κίνηση η Greenpeace διαμαρτύρεται για την πώληση εισαγόμενων συσκευασμένων ροφημάτων που περιέχουν συστατικά που παράγονται από μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι.
Τα συσκευασμένα στιγμιαία ροφήματα της αμερικανικής εταιρείας Caffe d’Amore εισάγονται αποκλειστικά από την Coffee Connection ΑΒΕΕ και πωλούνται στα καταστήματα Coffeeway, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η Greenpeace ζητά από την Coffee Connection ΑΒΕΕ να διακόψει την πώληση και την εισαγωγή τους, καθώς και να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να διαθέσει στην αγορά αυτά ή άλλα προϊόντα που περιέχουν συστατικά που παράγονται από μεταλλαγμένα.
Η Coffee Connection ΑΒΕΕ, η οποία τροφοδοτεί τα καταστήματα Coffeeway στην Ελλάδα και την Κύπρο, τροφοδοτεί επίσης ξενοδοχεία, καφετέριες, χώρους μαζικής εστίασης, super market, κλπ. (1) Τα συγκεκριμένα προϊόντα εισάγονται και πωλούνται παρά το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων καταναλωτών είναι αντίθετη στη χρήση μεταλλαγμένων συστατικών στα τρόφιμα.
Tα ροφήματα προέρχονται από τις ΗΠΑ, όπου καλλιεργούνται ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού και σόγιας που δεν έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι οι καταναλωτές δε γνωρίζουν ποια ποικιλία περιέχεται στα συγκεκριμένα προϊόντα και εάν τυχόν υπάρχει επιμόλυνση με παράνομες μεταλλαγμένες ποικιλίες. Συνεπώς, η σήμανση (σε όσες συσκευασίες αυτή υπάρχει) δεν αρκεί εφόσον το προϊόν που πωλείται ενδέχεται να περιέχει συστατικά που παράγονται από μεταλλαγμένο καλαμπόκι και σόγια και καταναλώνεται χωρίς έγκριση στην Ευρώπη.
Τέλος, η έρευνα της Greenpeace έδειξε πως ενώ ορισμένες συσκευασίες από την ίδια παρτίδα είχαν σήμανση, κάποιες άλλες δεν είχαν. Αυτό είναι παράδοξο αφού στην ίδια παρτίδα αποκλείεται και να περιέχεται και να μην περιέχεται συστατικό που παράγεται από μεταλλαγμένο καλαμπόκι και σόγια. (2) Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημερώθηκε σχετικά από τη Greenpeace, σήμερα.
«Δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα όπου κοινωνία και πολιτεία λένε όχι στα μεταλλαγμένα να εξακολουθούν να υπάρχουν εταιρείες που τα εισάγουν και τα πουλάνε» είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων και συμπλήρωσε: «η άρνηση των καταναλωτών, το γεγονός πως τα συγκεκριμένα προϊόντα προέρχονται από τις ΗΠΑ, όπου η επιμόλυνση με μεταλλαγμένα είναι πρακτικά αναπόφευκτη, αλλά και η απαράδεκτη και ελλιπής σήμανση οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: να μην πωλούνται πουθενά αυτά τα προϊόντα».
Η Greenpeace ζητά από την εταιρεία Coffee Connection ΑΒΕΕ:

1. να διακόψει την πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων, να τα αποσύρει από όλα τα καταστήματα Coffeeway καθώς και από όλες τις επιχειρήσεις τις οποίες τροφοδοτεί με αυτά τα προϊόντα (ξενοδοχεία, καφετέριες, χώρους μαζικής εστίασης, super market, κλπ), είτε οι συσκευασίες έχουν σήμανση είτε όχι,
2. να διακόψει άμεσα την εισαγωγή αυτών των προϊόντων σε Ευρωπαϊκό έδαφος,
3. να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να διαθέσει στην ελληνική αγορά αυτά ή άλλα προϊόντα που περιέχουν συστατικά που παράγονται από μεταλλαγμένα.

Για περισσότερες πληροφορίες: Έλενα Δανάλη 6992 662654, 210 3806374-5

Δεν υπάρχουν σχόλια: