Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

ΣτΕ: Νόμιμο το Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού


Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού και των πεδινών και ημιορεινών περιοχών του. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ωστόσο ζήτησαν την επαναδιατύπωση της διάταξης για το "δάσος κεραιών" στο βουνό προκειμένου η επιλογή της θέσης του να γίνει με γνώμονα την περιβαλλοντική νομοθεσία και τη νομοθεσία περί τηλεπικοινωνιών.

Το Ε' τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμόν 24/2011 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμες τις διατάξεις με τις οποίες αυξάνεται από 76.000 σε 93.000 στρέμματα η Α' ζώνη προστασίας του βουνού, η οποία πλέον θα καταλαμβάνει το 88,5% του ορεινού όγκου και στην οποία θα απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση, εκτός από επισκευές και αναστηλώσεις στα υφιστάμενα νόμιμα κτίσματα, αλλά όχι και επεκτάσεις.

Στη Β' ζώνη επιτρέπεται η ανέγερση γεωργικών αποθηκών, εκπαιδευτηρίων και υπαίθριων χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, για τα οποία ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας καθορίζονται τα 40 στρέμματα με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 15%. Σημειώνεται ότι στον Υμηττό με βάση το Π.Δ. θα παραμείνουν όλα τα νόμιμα κτήρια (εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, άσυλα, εκκλησίες, χώροι αναψυχής και αθλητισμού και κατοικίες) χωρίς καμία δυνατότητα επέκτασης, παρά μόνο επισκευής.

Η Γ' ζώνη ορίζεται ως αρχαιολογικής προστασίας στην οποία επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση και ανέγερση αποθηκών μέχρι 30 τ.μ., στη Δ' ζώνη προβλέπεται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων, ενώ στην Ε' ζώνη επιτρέπεται μόνο η λειτουργία των υφιστάμενων κοιμητηρίων, τα οποία πλέον νομιμοποιούνται.

Σύμφωνα με το Π.Δ. τέλος, οι υφιστάμενες βιομηχανίες, βιοτεχνίες και οι εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας υλικών πρέπει να μετεγκατασταθούν εντός πέντε ετών, ενώ όλα τα λατομεία χαρακτηρίζονται "ανενεργά" και οφείλουν να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον εντός τριετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: