Πέμπτη, 1 Μαΐου 2008

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ


Σε συνέχεια του πρωινού αποκλεισμού που πραγματοποίησαν ακτιβιστές της Greenpeace στην είσοδο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υπουργός, κος Αλέξανδρος Κοντός, δεσμεύτηκε ότι αύριο το πρωί θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου σε σπορομερίδες βαμβακιού και καλαμποκιού, καθώς και τα μέτρα που παίρνει για την καταστροφή των τυχόν επιμολυσμένων σπορομερίδων.

Η δυναμική δράση της Greenpeace έγινε έπειτα από τον εντοπισμό τριών δειγμάτων παράνομου μεταλλαγμένου σπόρου βαμβακιού στην ελληνική αγορά λίγο πριν ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος. Οι αναλύσεις έγιναν σε τυχαία δείγματα και εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποίησε η οργάνωση σε ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο(1) και τα θετικά αποτελέσματα παραδόθηκαν στον Υπουργό με αίτημα να ενταχθούν στο συνολικό πρόγραμμα ελέγχων που πραγματοποιεί το Υπουργείο.


Η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου βαμβακιού είναι παράνομη στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, σύμφωνα με την υπάρχουσα εθνική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ το 2001(2), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να προχωράει σε δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων για όλες τις σπορομερίδες καλαμποκιού και βαμβακιού, είτε πρόκειται για σπόρους εισαγωγής είτε για ντόπια παραγωγή.

Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων που παρέδωσε σήμερα η Greenpeace στον υπουργό,(3) προκύπτει ότι μέχρι να ανταποκριθεί ουσιαστικά στο ρόλο του το Υπουργείο, οι αγρότες και η ελληνική γεωργία παραμένουν εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι από την απειλή της γενετικής επιμόλυνσης.

«Περιμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που πραγματοποιεί το Υπουργείο σε σπόρους βαμβακιού και καλαμποκιού και τα μέτρα που παίρνει προκειμένου να εξασφαλίσει ότι καταστρέφονται τυχόν επιμολυσμένοι σπόροι», δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων και συμπλήρωσε «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι μεταλλαγμένοι σπόροι δεν θα καλλιεργηθούν στην Ελλάδα».

Το αίτημα της Greenpeace προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να μην επιτρέψει τη σπορά βαμβακιού και καλαμποκιού μέχρι να εξασφαλίσει ότι δεν κυκλοφορούν μεταλλαγμένοι σπόροι στην αγορά. Συγκεκριμένα η Greenpeace ζητά από τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα και με χαρακτήρα επείγοντος στα παρακάτω:

* Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου σε σπορομερίδες βαμβακιού και καλαμποκιού. Καμιά σπορομερίδα δεν πρέπει να καταλήξει στο χωράφι χωρίς την επιβεβαίωση της απουσίας μεταλλαγμένων σπόρων.
* Δέσμευση τυχόν επιμολυσμένων σπορομερίδων και καταστροφή τους, ακολουθώντας σαφές πρωτόκολλο καταστροφής και πλήρη αποζημίωση του θιγόμενου.
* Καταστροφή της καλλιέργειας σε περίπτωση που επιμολυσμένη σπορομερίδα έχει σπαρεί, ακολουθώντας σαφές πρωτόκολλο καταστροφής και πλήρη αποζημίωση του παραγωγού.
* Άμεση κοινοποίηση των παραπάνω στις εταιρίες σπόρων, τους αγρότες, τις ΕΑΣ, τις αρμόδιες υπηρεσίες στις Νομαρχίες ώστε να προληφθεί η εμπορία και σπορά επιμολυσμένων σπορομερίδων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Έλενα Δανάλη, 6992 662654, 210 3840774-5.

Δεν υπάρχουν σχόλια: