Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2008

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Στο Δήμο μας, στη οδό Μεσολογγίου έχουμε ένα υποσταθμό της ΔΕΗ, ανάμεσα στα σπίτια μας, δυο βήματα απ' τον Άγιο ΛάζαροΧιλιάδες μετασχηματιστές υψηλής τάσης της ΔΕΗ παραμένουν εγκατεστημένοι σε υπόγεια πολυκατοικιών και γραφείων στο λεκανοπέδιο. Αρκετές χιλιάδες ακόμη, βρίσκονται διάσπαρτοι σε υπαίθρια σημεία, ακόμη και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία.

*Κι ενώ οι επιστήμονες μιλούν για σοβαρούς κινδύνους στην υγεία από τη συνεχή και εκτεταμένη έκθεση των ανθρώπων στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των κυκλωμάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι αρμόδιοι της ΔΕΗ κλείνουν τ' αφτιά τους, συντηρώντας ένα απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής ρεύματος.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση Διανομής της ΔΕΗ, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 132.000 «μετασχηματιστές». Μόνο στο λεκανοπέδιο είναι εγκατεστημένοι 3.500 μετασχηματιστές πόλης, όπως ονομάζονται αυτοί που βρίσκονται σε υπόγεια, ενώ οι υπαίθριοι φτάνουν τους 12.000.

Τι έδειξαν τα πειράματα

Ο διευθυντής του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λ. Μαργαρίτης και ο διδάκτωρ Βιοφυσικής Δ. Παναγόπουλος έχουν μελέτησει με πειράματα τους κινδύνους για την υγεία από τη λειτουργία Κέντρων και Γραμμών Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ. Τι λένε;

*Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία με συχνότητες κοντά στα 50 Hz όπως είναι αυτές του δικτύου της ΔΕΗ, έχει βρεθεί μεταξύ άλλων να προκαλούν:

*Μεταβολή στη συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου στα κύτταρα, τα οποία είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτέλεση των διαφόρων λειτουργιών του κυττάρου.

*Αλλοιώσεις στις κυτταροπλασματικές μεμβράνες των κυττάρων του ανθρώπου.

*Αλλαγές στο ρυθμό σύνθεσης των DNA και RNA.

*Αλλαγές στους ρυθμούς σύνθεσης των πρωτεϊνών και στις ενεργότητες διαφόρων ενζύμων απαραίτητων για την λειτουργία των κυττάρων.

*Μεταβολές στην έκκριση και στη φυσιολογική δράση ορμονών όπως η μελατονίνη.

*Χρωμοσωμικές βλάβες σε μεμονωμένα πειράματα.

*Μεταβολές του ρυθμού πολλαπλασιασμού των κυττάρων.

*Ο καθηγητής Λ. Μαργαρίτης προσθέτει ότι «έγκριτες επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν τη μόνιμη έκθεση παιδιών σε τέτοιου είδους μαγνητικά πεδία, με την αύξηση των ποσοστών παιδικής λευχαιμίας. Η ανησυχία εκφράζεται ολοένα και πιο έντονα σε πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία».
*Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι εντάσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ειδικά των ηλεκτρικών) που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, όπου διαπιστώθηκαν οι βιολογικές αλλοιώσεις που προαναφέραμε, ήταν χιλιάδες φορές μικρότερες έως και λίγο μεγαλύτερες (!) από τα θεσπισμένα όρια επιτρεπόμενης έκθεσης του γενικού πληθυσμού. Και η διάρκεια έκθεσης ήταν σχετικά μικρή, από λίγα λεπτά έως λίγα 24ωρα.

Σπεύδουν, βέβαια, να διευκρινίσουν ότι τα αποτελέσματα προέκυψαν από έκθεση μεμονωμένων κυττάρων και τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται δυσκολότερα σε οργανισμούς: «Οταν, όμως, ένας οργανισμός βρίσκεται σε μη καλή κατάσταση υγείας, η έκθεσή του στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι δυνατόν να έχει βλαπτικές συνέπειες σε κυτταρικό επίπεδο».

Τι (δεν) λέει η ΔΕΗ

*Στις μετρήσεις που πραγματοποίησαν κάτω από γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης 380 κιλοβόλτ, βρέθηκε ότι οι τιμές των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων είναι οριακές και συχνά ξεπερνούν «τα όρια επιτρεπόμενης έκθεσης» που έχει θέσει για τον γενικό πληθυσμό η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες.

Ο Δ. Παναγόπουλος μας εξηγεί ότι και για τους μετασχηματιστές ισχύουν τα ίδια όρια: «Είναι μέρος κι αυτοί του όλου κυκλώματος της ΔΕΗ από όπου περνάει το ρεύμα. Και, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είναι όσον το δυνατόν πιο μακριά από τους χώρους που κατοικούν και εργάζονται άνθρωποι».

*Βεβαίως, η ΔΕΗ περί άλλα τυρβάζει. Ο διευθυντής του δικτύου της, Φ. Μάνδανος, διαβεβαιώνει ότι «αν σταθεί κάποιος σε απόσταση ενός μέτρου από μετασχηματιστή, η ένταση του μαγνητικού πεδίου είναι μικρότερη από την αντίστοιχη μιας ηλεκτρικής συσκευής»...

«Μόνο που ξεχνάει να πει», απαντά ο Δ. Παναγόπουλος, ότι «ελάχιστη ώρα βρίσκεται κάποιος σε απόσταση μερικών εκατοστών από την ηλεκτρική κουζίνα σε λειτουργία. Και, επιπλέον, αν οι πολίτες ήταν ενήμεροι για τους κινδύνους από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, θα χρησιμοποιούσαν πιο προσεκτικά τις ηλεκτρικές συσκευές. Οταν, όμως, ζει ή εργάζεται σε διαμέρισμα που βρίσκεται λίγα μέτρα από μετασχηματιστή της ΔΕΗ, τότε εκτίθεται καθ' όλο το 24ωρο χωρίς να είναι επιλογή του».

*Οι μετρήσεις με ειδικό πεδιόμετρο (το όργανο που μετράει την ένταση του μαγνητικού πεδίου), έδειξαν ότι σε απόσταση πέντε μέτρων από έναν μετασχηματιστή σε υπόγειο πολυκατοικίας, η ένταση του μαγνητικού πεδίου ήταν 70mG και 14mG (μιλιγκάους) για τον όροφο που βρίσκεται ακριβώς από πάνω.

-Τα θεσπισμένα όρια για την αδιάκοπη έκθεση (επί 24ώρου βάσεως) του γενικού πληθυσμού στην ένταση ηλεκτρικού πεδίου είναι 5kV/m (κιλοβόλτ ανά μέτρο) και 1.000 mG για το μαγνητικό!

Εκτός ορίων τα... όρια * Τα όρια αυτά, ωστόσο, αμφισβητούνται από ανεξάρτητους ερευνητές: «Δεν έχουν καθιερωθεί με βάση τη σαφή γνώση των μηχανισμών δράσης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στους ζωντανούς οργανισμούς, αλλά περισσότερο με πολιτικο-οικονομικά κριτήρια» προσθέτει ο καθηγητής Λ. Μαργαρίτης. Και εισηγείται να είναι όχι απλώς χαμηλότερα, αλλά 500 (!) φορές πιο κάτω: «Δηλαδή 10V/m (βολτ ανά μέτρο) για το ηλεκτρικό πεδίο και 2mG για το μαγνητικό».

*Οι διαφωνίες, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στις τιμές των ορίων ασφαλείας. Υπάρχει ανοιχτό πεδίο αντιπαραθέσεων στην επιστημονική κοινότητα και για τις βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων: Αλλη, για παράδειγμα, είναι η «επιστημονική αλήθεια» που παρουσιάζεται στις εισηγήσεις δύο ξένων επιστημόνων, τις οποίες μπορεί κανείς να διαβάσει στον διαδικτυακό κόμβο της ΔΕΗ με θέμα «Ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ανθρώπινη υγεία».

Αρκούντως καθησυχαστικός, ένας εξ αυτών, ο Η.-Ο. Adami διαπιστώνει: «Η προσεκτική μελέτη, των ερευνών που πραγματεύονται το θέμα των επιπτώσεων στην υγεία από τα μαγνητικά πεδία με έχει πείσει, ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μικρός και πιθανότατα δεν υφίσταται καν»...


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: