Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2007

ΜΗΝ ΨΗΝΕΤΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


Γιγαντιαίο θερμόμετρο με σύνθημα "Μην ψήνετε το κλίμα", έστησαν ακτιβιστές της Greenpeace μπροστά στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές που ξεκίνησε σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας. Το θερμόμετρο υπενθυμίζει στους συνέδρους την υποχρέωση τους να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Πολιτικοί από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συναντιούνται από σήμερα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας , στην εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδο του ΟΗΕ με θέμα την επόμενη φάση του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή πραγματικότητα, παρ΄όλο που συμμετέχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ στο Μπαλί, σχεδιάζει στο εσωτερικό της χώρας την κατασκευή νέων ρυπογόνων σταθμών ορυκτών καυσίμων, ενώ καταπατά τη συμφωνία του Κιότο εδώ και δύο χρόνια, δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας και έχει εξαιρετικά χαμηλή διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όσον αφορά στην υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η Greenpeace καλεί επειγόντως τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες:
- Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια.
- Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Εξοικονόμηση Ενέργειας σε κάθε τομέα, με δεσμευτικούς ποσοτικούς στόχους.
- Ακύρωση κάθε σχεδίου για κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα.Ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και μαζική διείσδυσή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
- Χάραξη μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής με σκοπό τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (κυρίως λιγνίτη και πετρέλαιο).
- Μείωση του Φ.Π.Α. στα προϊόντα εξοικονόμησης και ΑΠΕ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Γαλλία και η Βρετανία.
Καθ΄όλη τη διάρκεια της Συνόδου του ΟΗΕ στο Μπαλί, το θερμόμετρο της Greenpeace θα παραμείνει στην είσοδο της αίθουσας όπου συνεδριάζουν οι πολιτικοί για να τους θυμίζει την υποχρέωση τους απέναντι στο κλίμα.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της Greenpeace http://www.greenpeace.org/greece/news/dont-cook-climate

Δεν υπάρχουν σχόλια: