Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2007

ΠΟΣΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Apple iPhone;

Ωραία, νέα τεχνολογία, με νέες υπηρεσίες, από μια εταιρεία με αποδεδειγμένα καλά προϊόντα και υπηρεσίες. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το εξωτερικό κόστος που η εταιρεία δεν έχει υπολογίσει προφανώς. Τι εννοώ; Όπως έχουμε ξαναπεί γα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πολλά από τα εξαρτήματα τους απειλούν το προβάλλον και τη δημόσια υγεία. Έτσι και στην περίπτωση του πασίγνωστου iPhone υπάρχουν


Βλαβερές τοξικές ουσίες περιέχει το Apple iPhone, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιστημονικών αναλύσεων που διεξήγαγε η Greenpeace. Ειδικότερα στο εσωτερικό του iPhone εντοπίστηκαν τοξικές βρωμιούχες ενώσεις (γεγονός που μαρτυρά την παρουσία προσμίξεων οργανικών ενώσεων βρώμιου - BFRs), καθώς και PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο ή κοινώς βινύλιο). Η μη κυβερνητική οργάνωση υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές της Apple - μεταξύ των οποίων και η Nokia - δεν χρησιμοποιούν πλέον τις εν λόγω ουσίες στα ηλεκτρονικά τους προϊόντα, ενώ καλούν το διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε πριν από μερικούς μήνες για την κατασκευή πιο «πράσινων» ηλεκτρονικών συσκευών.
Το παρακάτω βίντεο ελπίζω να το βρέξετε ενδιαφέρον. Σίγουρα ο κύριος Steve θα το έχει ήδη δει!!

Κατά την αποσυναρμολόγηση του iPhone διαπιστώθηκε επίσης ότι η μπαταρία του, που όπως είναι γνωστό δεν αφαιρείται, είχε προσκολληθεί με ασυνήθιστα ισχυρό τρόπο στην εσωτερική επιφάνεια του τηλεφώνου. Το γεγονός αυτό καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την αντικατάστασή της, ενώ δυσκολεύει σε σημαντικό βαθμό τη διαλογή της κατά τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Οι ανταγωνιστές της Apple πάντως φαίνεται να εκτιμούν περισσότερο το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η Nokia δεν χρησιμοποιεί καθόλου PVC στα προϊόντα της, ενώ οι Motorola και Sony Ericsson έχουν ήδη παρουσιάσει συσκευές στην αγορά που δεν διαθέτουν BFRs. Οι περισσότεροι ανταγωνιστές της αμερικανικής εταιρείας έχουν ήδη «αναγνωρίσει» ορισμένα τοξικά χημικά, τα οποία σκοπεύουν να καταργήσουν στο εγγύς μέλλον - μολονότι οι κανονισμοί δεν καθιστούν μια τέτοια κίνηση υποχρεωτική. Τόσο η Nokia, όσο και η Sony Ericsson έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα παγκόσμιο σύστημα συλλογής των παλαιότερων κινητών τους τηλεφώνων, ενώ έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των κινητών που κατασκευάζουν. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι, ενώ παράλληλα αποτρέπουν την εναπόθεση επιβλαβών ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ασία. Η Apple δεν έχει θέσει σε εφαρμογή ανάλογο σύστημα συλλογής σε παγκόσμιο επίπεδο και κατά συνέπεια, η μοίρα των τεσσάρων έως δέκα εκατομμυρίων iPhone που αναμένεται να πωληθούν τον πρώτο χρόνο είναι αβέβαιη.
Θα πρέπει επίσης να γίνει και μια μέτρηση σχέτικα με το ποσοστό ακτινοβολίας του συγκεκριμένου τηλεφώνου μιας και ήδη έχει γίνει για αλλά κινητά και έχει βγει κατάλογος με τα κινητά υψηλότερης και χαμηλότερης ακτινοβολίας (γι αυτό το θέμα σε επόμενο post θα ανεβάσω στοιχεία και φυσικά τη άποψη μου!!!)
.

Αναδημοσίευση απο το http://www.myplanetatrisk.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια: