Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Μεταλλαγμένες ζωωοτροφές σε γαλακτοβιομηχανίες


Θετικές σε μεταλλαγμένα έως και 90% βρέθηκαν ζωοτροφές με τις οποίες ταΐζουν τα ζώα τους οι γαλακτοβιομηχανίες Δέλτα, Όλυμπος, ΜΕΒΓΑΛ και Κουκάκη, σύμφωνα με την Greenpeace, η οποία και πραγματοποίησε αναλύσεις (τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε δείγματα ζωοτροφών και στη συνέχεια αναλύσεις σε διαπιστευμένο εργαστήριο)।

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει η οργάνωση, οι εταιρείες Όλυμπος και Δέλτα αναγράφουν σε συσκευασίες τους, όπως και η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ στην ιστοσελίδα της, ότι το γάλα τους παράγεται από αγελάδες που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές!

Ως προς τις υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες και τις εταιρείες ζωικών προϊόντων για τις οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στοιχεία, η Greenpeace τις καλεί να εξασφαλίσουν επίσης ζωικά προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένες ζωοτροφές και επιφυλάσσεται για νέες έρευνες και αναλύσεις. Η οργάνωση επισημαίνει ότι ετησίως εξάγονται περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή σόγιας και άλλων πρώτων υλών για ζωοτροφές και ζητάει κρατική πιστοποίηση και σήμανση των ζωικών προϊόντων, όπως και την εγχώρια καλλιέργεια καθαρών ζωοτροφών.

Ειδικότερα, θεωρεί ως πρώτο, μεταβατικό, στάδιο για την ουσιαστική προστασία των καταναλωτών την ολοκλήρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της διαδικασίας κρατικής πιστοποίησης και σήμανσης ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με μη μεταλλαγμένη ζωοτροφή (Agro 7). Υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι, θα διασφαλιστεί το -καταπατημένο σήμερα- δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν.

Ως δεύτερο επόμενο και κρίσιμο στάδιο θεωρεί την προώθηση και ανάπτυξη της καλλιέργειας εγχώριας ζωοτροφής, καθώς έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας έχουν δείξει τις δυνατότητες καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα), τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η πολιτεία θα πρέπει να προσφέρει κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, ενώ οι εταιρείες ζωικών προϊόντων πρέπει να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια εδώ και τώρα ώστε να αναπτυχθεί σημαντικά η εγχώρια καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: