Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Απονεμήθηκαν τα «χρυσά βατόμουρα» της οικολογίας


Τα ετήσια, συμβολικού χαρακτήρα, βραβεία «αντιοικολογικής δράσης» απένειμε και φέτος η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με γνώμονα «πράξεις και παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής».

Νικητές των «χρυσών βατόμουρων» της Οικολογίας κέρδισαν οι εξής πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες:

Βραβείο Περιβαλλοντικών εφέ: Γιάννης Ζουρνάς. Το βραβείο στον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης θα απονείμει ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης , για τη σχεδίαση της κατασκευής εργοστασίων καύσεως σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και στον Άγιο Αντώνιο, αντί εγκαταστάσεων ανακύκλωσης. Ο πρώην υπουργός επιλέχθηκε διότι «θεωρεί» ότι η καύση σκουπιδιών εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και μειώνει και το λειτουργικό κόστος.

Βραβείο Περιβαλλοντικών κοστουμιών:
Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Το εν λόγω βραβείο θα απονείμει ο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Σύνδεσμο, για την πρόθεσή του να μετατρέψει τους κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, των Σαππών Ροδόπης και του Περάματος του νομού Έβρου σε σύγχρονους «χρυσοθήρες» διότι εκφράζουν τις αντιδράσεις τους στις εξορύξεις με κυάνιο. Η επιλογή του ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε με το σκεπτικό ότι κατάφερε να «ντύσει» ως ειρηνευτική τη δολοφονική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη νηοπομπή προς τη Γάζα.

Βραβείο καλύτερου Περιβαλλοντικού σεναρίου:
Παναγιώτης Ψωμιάδης. Το βραβείο στο νομάρχη Θεσσαλονίκης θα απονείμει ο επικεφαλής της ΒΡ, Τόνι Χάουαρντ, για τον ισχυρισμό του ότι έσωσε την Κορώνεια, παρά το γεγονός ότι κατηγορείται για σωρεία παραβάσεων.

Βραβείο Περιβαλλοντικού Μέικ Απ: Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα τιμηθεί για την επένδυση του δημαρχείου της πόλης με βιοκλιματικές περσίδες, παρά το γεγονός ότι δεν έχει θερμική προστασία, όπως όλα τα σύγχρονα κτίρια στον κόσμο. Το βραβείο θα απονείμει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος διότι κρύβει με επιτυχία πίσω από τις ιερατικές του «περσίδες» το ρατσιστικό και εθνικιστικό του προσωπείο.

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου Ξένης Περιβαλλοντικής Καταστροφής: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το βραβείο θα απονείμει ο δήμαρχος της πόλης του Τσέρνομπιλ, για τη συμφωνία του τούρκου Πρωθυπουργού με τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη Μερσίνη.

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σημειώνει τη συμβολικότητα των βραβείων διότι αποτελούν «την ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου -Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος- φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται».

πηγή http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: