Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΤ Greenpeace: Απαράδεκτη έγκριση μεταλλαγμένης πατάτας στην ΕυρώπηΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΓΚΡΙΣΗ

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μονόδρομος για την Ελλάδα η εθνική απαγόρευση

Η νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την καλλιέργεια και χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές της μεταλλαγμένης πατάτας ‘Amflora[1] της εταιρείας BASF που περιέχει γονίδιο ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά, αψηφώντας τις επιστημονικές ενδείξεις, την κοινή γνώμη και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι η πρώτη φορά από το 1998 που η ΕΕ εγκρίνει καλλιέργεια μεταλλαγμένου οργανισμού στο έδαφός της.

Ο νέος Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, κ. Τζον Ντάλι, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, χρησιμοποίησε την αποκαλούμενη ‘γραπτή διαδικασία’[2] για να επιτρέψει την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας, αποφεύγοντας να έρθει αντιμέτωπος με το Κολέγιο των Επιτρόπων για σχετική συζήτηση. Η πατάτα Amflora της γερμανικής εταιρείας αγροχημικών BASF περιέχει γονίδιο ανθεκτικότητας στην καναμισίνη (kanamycin) και την νεομυκίνη (neomycin), οι οποίες κρίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως εξαιρετικά σημαντικές.

«Είναι απαράδεκτο και ανήθικο το γεγονός ότι μία από τις πρώτες επίσημες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εγκρίνει την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας αδιαφορώντας παντελώς για τους κινδύνους που προκαλεί στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν προειδοποιήσει σχετικά με την ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά την πατάτα Amflora[3]. Έχουν προηγηθεί πρωτοφανείς διαφωνίες σχετικά με τη μεταλλαγμένη πατάτα Amflora ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που συνήθως υποστηρίζει τα μεταλλαγμένα[4]. Τέλος, η ιατρική κοινότητα ανησυχεί για την αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, ενώ το 2001 η ΕΕ υιοθέτησε νόμο που ζητούσε να αποσυρθούν έως το 2004 τα γονίδια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και που μπορούν να απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.[5]

Η Greenpeace καλεί όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν άμεσα σε εθνικές απαγορεύσεις της καλλιέργειας της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora. Ταυτόχρονα, καλεί όλους τους Ευρωπαίους Επιτρόπους να σεβαστούν την ασφάλεια των Ευρωπαίων καταναλωτών και αγροτών .

Περισσότερες πληροφορίες για το χρονικό της διαδικασίας έγκρισης της μεταλλαγμένης πατάτας: www.greenpeace.org/eu-unit/press-centre/policy-papers-briefings/briefing-basf-gm-potato

Για περισσότερες πληροφορίες:

Έλενα Δανάλη 6984 617034, 210 3806374 & 375

(1) Η Amflora περιέχει άμυλο και προορίζεται για βιομηχανική χρήση, ζωοτροφή και λιπάσματα. Το προϊόν αυτό είναι άχρηστο, καθώς υπάρχουν ήδη συμβατικές πατάτες με σχεδόν παρόμοια περιεκτικότητα σε άμυλο και χωρίς να είναι ανθεκτικές σε αντιβιοτικά.

(2) Ο Ντάλι και υπονόμευσε την προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης με το Κολέγιο των Επιτρόπων, ζητώντας τους απλώς γραπτά σχόλια μέσα σε ελάχιστες εργάσιμες ημέρες.

(3) Έκθεση Ομάδας Εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 15-18/02/05, Αυστραλία: www.who.int/foodborne_disease/resistance/amr_feb2005.pdf. Έκθεση του EMEA (Επιτροπή φαρμακευτικών προϊόντων για κτηνιατρική χρήση και Επιτροπή φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση) EMEA/CVMP/56937/2007, 22/02/07: www.emea.europa.eu/pdfs/human/opiniongen/5693707en.pdf).

(4) www.greenpeace.org/eu-unit/press-centre/press-releases2/EFSA-opinion-GM-potato-09-06-11.

(5) Κοινοτική Οδηγία 2001/18/EC, σχετικά με την σκόπιμη απελευθέρωση μεταλλαγμένων στο περιβάλλον, Άρθρο 4(2):

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2001:106:0001:0038:EN:PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια: