Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

Η σύνοδος της Κοπεγχάγης και ο Βύρωνας


Η σύνοδος του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη που γίνεται από 7-18/12/2009, είναι παγκόσμιας σημασίας γεγονός. Είναι η πιο σημαντική σύνοδος για την διάσωση του πλανήτη και την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Στόχος να συμφωνηθεί το διεθνές καθεστώς που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο. Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά παρά το όποιο θετικό αρχικά κλίμα. Οι ΗΠΑ εμφανίζουν «αλλεργία» σε οποιεσδήποτε δεσμευτικές πολυμερείς συμφωνίες, οι φρενήρεις αναπτυξιακές επιλογές της Κίνας (του μεγαλύτερου σήμερα ρυπαντή παγκοσμίως), η αρνητική στάση μεγάλων κρατών όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, η άρνηση της Ε.Ε. να δυσαρεστήσει τον νομπελίστα Ομπάμα (παρά τις «προωθημένες» θέσεις της ίδιας), δεν προϊδεάζουν θετικά. Από ελληνικής πλευράς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος καλύπτεται πίσω από τους ευρωπαϊκούς στόχους, καθώς αυτοί συνάδουν και με τις τρέχουσες εγχώριες εξαγγελίες περί πράσινης ανάπτυξης…

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής (IPCC) προτείνουν, για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2020 και 80% μέχρι το 2050, οι ΗΠΑ προτείνουν μείωση των εκπομπών μόνο 17% μέχρι το 2020 και η ΕΕ μιλά για μείωση 20% μέχρι το 2020. Παράλληλα δεν έχει συμφωνηθεί η κατανομή των χρηματικών παροχών προς τις τρίτες χώρες, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, που δεν την προκάλεσαν αυτές. Πολλές φωνές, προσπαθούν να αποτρέψουν την υπογραφή μιας συνθήκης τώρα, και παραπέμπουν στο 2010.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, οι λαοί, τα κινήματα απαιτούν:

  • Άμεση υπογραφή διεθνούς δεσμευτικής συνθήκης για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020 και κατά 80% έως το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 για τις ανεπτυγμένες χώρες, που ευθύνονται για το 75% της κλιματικής αλλαγής, με αυστηρές κυρώσεις για κάθε παραβίασή της.
  • Σοβαρές πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας, σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στροφή στις ΑΠΕ, κατάργηση των νεοφιλελεύθερων ευέλικτων μηχανισμών του Κιότο με την εμπορία ρύπων, λέγοντας ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια.
  • Διεθνή χρηματοδότηση των τρίτων χωρών, με ικανά κονδύλια, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή και αποτροπή κυμάτων περιβαλλοντικών προσφύγων.
  • Αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ερημοποίησης των εδαφών.
  • Δράσεις για την αποτροπή της αποδάσωσης και ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναγέννηση τροπικών δασών και καμένων δασικών εκτάσεων.

Εμείς δεν είμαστε ειδικοί αλλά τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή τις νιώθουμε ήδη με την άνοδο της ετήσιας θερμοκρασίας ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις τελευταίες πυρκαγιές και την απάνθρωπη οικιστική ανάπτυξη.

Καλούμε κάθε Βυρωνιώτισσα/Βυρωνιώτη :

  • να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα για να πιέσουμε για αποφάσεις στη Κοπεγχάγη που θα μας ξαναδίνουν το μέλλον μας πίσω.
  • Ξέροντας την σημασία των ορεινών όγκων της Αττικής και ειδικότερα του Υμηττό μας, για την αποτροπή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την βελτίωση των συνθηκών ζωής στην Αθήνα, να αγωνιστεί για την διάσωση του και την αναγέννηση του δάσους και την ανακήρυξη του σε «Εθνικό Δρυμό» απολύτου προστασίας.

Πόπη Σταυροπούλου

Μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος της Στάσης Βύρωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: