Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Όχι στην επιμόλυνση των Βιολογικών από τα μεταλλαγμένα


Όχι στην επιμόλυνση των Βιολογικών από τα μεταλλαγμένα

Βιολογική Γεωργία για τον Άνθρωπο

Στις αρχές του 2009 μπήκε σε ισχύ η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) για τη βιολογική γεωργία (Κανονισμός 834/2007). Μια απαράδεκτη νομοθεσία, που επιτρέπει την επιμόλυνση των βιολογικών προϊόντων από μεταλλαγμένα! Η ΕΕ κάτω από την πίεση των μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών βιοτεχνολογίας, προσπαθεί να μην αφήσει τίποτα αμόλυντο και αγνό. Προσπαθούν όλοι μαζί οι κερδοσκόποι να καθιερώσουν τα μεταλλαγμένα στη συνείδηση του κόσμου και στην αγορά. Η κίνηση αυτή εξισώνοντας τη βιολογική γεωργία με τη συμβατική και τα μεταλλαγμένα, επί της ουσία την καταργεί. Θεωρούμε απαράδεκτο τον νέο επιμολυσμένο κανονισμό της ΕΕ και απαιτούμε την καθιέρωση της μηδενικής επιμόλυνσης για τα βιολογικά προϊόντα.

Πολύ πρόσφατη είναι η είδηση ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ (και ο ΕΦΕΤ) εντόπισαν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιολογικών προϊόντων της Γερμανίας -με πολύ καλό σύστημα ποιοτικού ελέγχου- να διαθέτει στην αγορά λιναρόσπορο ο οποίος ήταν επιμολυσμένος με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα) και μάλιστα μη εγκεκριμένους ούτε από το σύστημα της ΕΕ.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τα συνεχόμενα διατροφικά σκάνδαλα με τον πλημμελή έλεγχο της διατροφής από τους κρατικούς φορείς, με την πολύ χαμηλή ποιότητα των ευρέως διαδεδομένων συμβατικών προϊόντων, με την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων χωρίς σήμανση και ιχνηλασιμότητα, ιδιαίτερα στις ζωοτροφές. Η ιχνηλασιμότητα καταργήθηκε στην πράξη γιατί οι κρατικές υπηρεσίες θεώρησαν ίδιο προϊόν το μεταλλαγμένο με το φυσικό, με αποτέλεσμα οι διακινητές, οι έμποροι και οι μεταπράτες να τιμολογούν με την ίδια ονομασία το μεταλλαγμένο με το φυσικό!

Στην χώρα μας δεν καλλιεργούνται μεταλλαγμένα και αντικειμενικά δεν υπάρχει επιμόλυνση. Γι αυτό τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι καθαρά και έτσι πρέπει να μείνουν.

Για την διατροφική μας ασφάλεια:

ü Απαιτούμε τα Βιολογικά προϊόντα χωρίς μεταλλαγμένη επιμόλυνση. Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να θεσμοθετήσει αυστηρότερους κανόνες από την ΕΕ.

ü Απαιτούμε την πλήρη απαγόρευση κάθε εισαγωγής, διακίνησης, εμπορίας, χρήσης ή καλλιέργειας μεταλλαγμένων, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, την «Αρχή της Προφύλαξης» και το «Πρωτόκολλο Βιοασφάλειας της Καρθαγένης».

ü Απαιτούμε την επαναφορά σε ισχύ της ιχνηλασιμότητας, με διαχωρισμό των φυσικών των προϊόντων από τα μεταλλαγμένα και επί των τιμολογίων.

ü Διεκδικούμε την θεσμοθέτηση των υποχρεωτικών ελέγχων των σημείων παραγωγής, πώλησης και διακίνησης των τροφίμων.

ü Ζητούμε να θεσμοθετηθούν οι έλεγχοι στην αγορά των Ενώσεων Καταναλωτών, με την πλήρη χρηματοδότησή τους από το κράτος.

Βιολογικά και μεταλλαγμένα ΔΕΝ συμβιβάζονται

Ας μαζέψουμε χιλιάδες υπογραφές στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και στους χώρους κατοικίας

Κατ’ αρχήν η κραυγή!


Δεν οφείλουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί να εναντιωθούμε στην επιμόλυνση των πιο αγνών εμπορεύσιμων τροφίμων; Και ενάντια σε όλους αυτούς, που βάλθηκαν να μας γονατίσουν... σαν ανθρώπους... και σαν πολίτες – καταναλωτές; Έχουν βάλει στόχο τους να κάμψουν κάθε αντίστασή μας στα μεταλλαγμένα και με θράσος σήμερα απαιτούν «φάτε βιολογικά με μεταλλαγμένα»!

«Χαμένη μάχη είναι αυτή, που δεν δώσαμε!»

... Γιατί όπως και να το δει κανείς μάχη δεν γίνεται δια αντιπροσώπου. Χρειάζεται να σηκωθούμε από τους καναπέδες και να βγούμε από τις φωλίτσες μας. Οι «φωλίτσες» δεν μπορεί να είναι καταφύγια απόρθητα στις επιμολύνσεις των μεταλλαγμένων!
Ας τους πούμε πως δεν μας αρέσει να τρώμε μεταλλαγμένα σκουπίδια!

Υπογράφοντας και συμμετέχοντας υποστηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας, να ελέγχουμε και να γνωρίζουμε τι τρώμε!

Υπογράφοντας και συμμετέχοντας υποστηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας, να ακούγεται κυρίως η δική μας φωνή, γιατί είμαστε η πλειοψηφία!

Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά που θα έρθουν. Ας τους κληροδοτήσουμε Φύση... όχι άσθμα και μεταλλαγμένα!

Για να παραμείνουν τουλάχιστον τα ελληνικά προϊόντα χωρίς μεταλλαγμένη επιμόλυνση!

Πως μπορεί κάποιος να το υπογράψει:


ü Απαντήστε (reply) σε αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα γράφοντας «συμφωνώ με το κείμενο: Όχι στην επιμόλυνση των Βιολογικών από τα μεταλλαγμένα», υπογράψτε με το όνομά σας και αφήστε το κείμενο να υπάρχει από κάτω.

ü Προωθείστε αυτό το μήνυμα σε όλους τους γνωστούς σας

ü Προωθείστε αυτό το μήνυμα σε συλλογικότητες και φορείς και ζητήστε τους να το υπογράψουν.

ü Υπογράψτε και μαζέψτε και άλλες υπογραφές στο κείμενο και στείλτε το:

· Με τηλεομοιότυπο (fax) στο: 210-2116225 ή

· Με κανονικό ταχυδρομείο στην διεύθυνση: ΜακΜίλλαν 10, 11144 Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: