Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009

Ανακοίνωση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας "Στάση Βύρωνα"

Να κηρυχθεί ο Υμηττός Εθνικός Δρυμός απολύτου προστασίας!

Οι αυτοκινητόδρομοι και οι ανισόπεδοι κόμβοι στον Βύρωνα «τρώνε» τμήματα του «Αισθητικού Δάσους Καισαριανής» και υποβαθμίζουν την δασική περιοχή Κουταλά –Σακκέτα

Με το νέο Π.Δ Σουφλιά υπονομεύεται ο Δασικός χαρακτήρας καθώς και τα σπάνια οικοσυστήματα του Υμηττού και μπαίνουν οι βάσεις για την σταδιακή εμπορευματοποίησή του.

Διατηρείται το στρατόπεδο Σακκέτα και νομιμοποιούνται το εμπορικό κέντρο, το βενζινάδικο η σχολή νοσηλευτικής του στρατού και το σκοπευτήριο

Ο Δήμαρχος ΚΡΎΒΕΤΑΙ. Αρνείται να υπερασπισθεί τον Υμηττό και την πόλη και στηρίζει τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ

Προ ημερών δόθηκαν, με συνέντευξη του κ. Σουφλιά, στοιχεία για τους σχεδιαζόμενους δρόμους στον Υμηττό. Την ίδια στιγμή δημοσιοποιήθηκε σχέδιο νέου Π.Δ για την προστασία του Υμηττού που δημιουργεί νέες ζώνες προστασίας με τις οποίες διευρύνει τις δυνατότητες χρήσεων από ιδιώτες και το δημόσιο στο βουνό και υπονομεύεται ο δασικός και οικολογικός του χαρακτήρας.
Ένα σημαντικό τμήμα των αυτοκινητοδρόμων θα διανοιχτεί στοn Υμηττό όπου το μεγαλύτερο τμήμα του θα είναι υπέργειο! Στον Βύρωνα προβλέπεται η κατασκευή ενός μεγάλου ανισόπεδου Κόμβου στη περιοχή Κουταλά - Σακέττα συνολικής έ κ τ α σ ης 1 2 7 σ τ ρ ε μ μ ά τ ω ν σε μια από τις πιο κατάφυτες εκτάσεις της πόλης και η ταυτόχρονη εξαφάνιση 3.800 δέντρων, η μερική καταστροφή του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής και η πλήρης υποβάθμιση της κατάφυτης περιοχής Κουταλά – Σακκέτα!
Το ΥΠΕΧΩΔΕ ισχυρίζεται ότι φτιάχνει τους νέους αυτοκινητόδρομους, ως απάντηση στην οξυμένη κυκλοφοριακή κρίση του λεκανοπεδίου. Πρόκειται όμως για την συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης και παρωχημένης πολιτικής που οδήγησε στην χρεωκοπία του σημερινού κυκλοφοριακού και συγκοινωνιακού μοντέλου καθώς όλοι οι αυτοκινητόδρομοι αδυνατούν ανταποκριθούν στην συνεχή αύξηση των ΙΧ που η ενίσχυσή τους αποτελεί τον πυρήνα και της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής αλλά και την κύρια αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Λεκανοπεδίου. Χτίσιμο παντού, εντός και εκτός σχεδίου, χωρίς σχεδιασμό, πρόγραμμα, υποδομές πολλαπλασιασμός των αυτοκινήτων, απουσία επαρκούς και σύγχρονου συγκοινωνιακού δικτύου μεταφορικών μέσων, ιδιαίτερα σταθερής τροχιάς . Αυτή είναι η λογική τους. Η Αθήνα επεκτάθηκε, έφτασε και αγκάλιασε τον Υμηττό καταλαμβάνοντας το χώρο μεταξύ του βουνού και των ανατολικών ακτών της Αττικής. Στα πλαίσια αυτού του μοντέλου ο Υμηττός θεωρείται εμπόδιο, όχι πολύτιμος χώρος που χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία.
Εμείς που ζούμε δίπλα στο βουνό και ξέρουμε ότι ο Υμηττός είναι ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες που έχουν απομείνει στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μαζί με την Πάρνηθα και την Πεντέλη θεωρούμε ότι τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ θα διαταράξουν τα οικοσυστήματα του Υμηττού, θα κακοποιήσουν την δασική περιοχή Κουταλά-Σακέττα, θα καταστρέψουν το «Αισθητικό Δάσος Καισαριανής», και θα οδηγήσουν στην κυκλοφοριακή ασφυξία και την οικολογική καταστροφή τον Δήμου Βύρωνα και τους γειτονικούς Δήμους.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια αυτά του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης και καλούμε τους κατοίκους του Βύρωνα, τις Δημοτικές Παρατάξεις και τις άλλες κοινωνικές οργανώσεις σε αγώνα για την ματαίωση τους. Την ώρα που ο Βύρωνας κινδυνεύει ο Δήμαρχος κρύβεται, στηρίζοντας στην ουσία τις καταστροφικές επιλογές του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ" αγωνίζεται και διεκδικεί :

  1. § Αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος προστασίας του Υμηττού. Ο Υμηττός πρέπει, να κηρυχθεί σε Εθνικό Δρυμό ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και να απαγορευτεί κάθε κατασκευή σε αυτόν. Όχι στο νέο Προεδρικό Διάταγμα.
  2. § Να μην κατασκευαστεί η νέα Περιφερειακή Υμηττού. Να μη δημιουργηθεί κόμβος στην περιοχή Κουταλά –Σακέττα. ΟΧΙ στην υποβάθμιση του «Αισθητικού Δάσους της Καισαριανής»!
  3. § Να φύγουν άμεσα όλες οι χρήσεις και εγκαταστάσεις στον Υμηττό ( στρατόπεδα, τσιμεντάδικα, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, το σκοπευτήριο κ. α ).
  4. Να γίνεται κανονικά ο καθαρισμός σε όλη την έκταση του Υμηττού. Άμεσο πρόγραμμα αναδάσωσης και αξιοποίηση του Υμηττού για την αναψυχή των κατοίκων του Βύρωνα και της Αττικής.
  5. Να προωθηθεί μια σχεδιασμένη, άμεση και ευρείας κλίμακας επέκταση σύγχρονου δικτύου δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των πολιτών και θα αποτρέπουν την χρήση των ΙΧ.
  6. § Να διερευνηθούν προτάσεις άμεσης ανακούφισης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Δημιουργία ανισόπεδων κόμβων, βύθιση τμήματος της υπάρχουσας λεωφόρου Κατεχάκη.
  7. § Για μια Συμμαχία των Πόλεων ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για τον Υμηττό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: