Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του επισφράγισε την απομάκρυνση της Ε.Ε.
από τον ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών


Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου με την ψήφο τους σήμερα το πρωί ενέκριναν τις θέσεις του Συμβουλίου Υπουργών και ουσιαστικά απαρνήθηκαν τις δικές του αρχικές προτάσεις αλλά και αυτές της διεθνούς κοινότητας, υποστηρίζοντας ένα προβληματικό σύνολο προτάσεων που αντιτίθεται στην προσπάθεια για την παγκόσμια αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Τα συγκεκριμένα μέτρα του Συμβουλίου που υιοθετήθηκαν όχι μόνο δεν επαρκούν για να καταπολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές, αλλά επιπλέον παρατείνουν την εξάρτηση της ΕΕ από ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας.

«Η Ευρώπη υποσχέθηκε τον ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στην μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών, αλλά όπως αποδείχτηκε αυτά ήταν λόγια του αέρα. Το “Πακέτο για την Ενέργεια” δεν μας οδηγεί ούτε ως τα μισά του δρόμου στον αγώνα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, ενέδωσαν στις πιέσεις της βιομηχανίας και στα κοντόφθαλμα συμφέροντα κάποιων κρατών-μελών. Ακόμα χειρότερα, χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την παγκόσμια οικονομική κρίση προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγή ρυπογόνου ενέργειας από ορυκτά καύσιμα την ώρα που έπρεπε να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Η επένδυση σε εξοικονόμηση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) προσφέρει συγκριτικά πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο βρίθει εξαιρέσεων υπέρ της ρυπογόνου παραγωγής ενέργειας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τον ανεπαρκή στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% ως το 2020. Το κείμενο αγνοεί επίσης τη βασική αρχή ο ‘ρυπαίνων πληρώνει’ και διανέμει δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης στις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες.

Καθώς η Ε.Ε. βρίσκεται εν μέσω διεθνών διαπραγματεύσεων ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη το 2009, είναι αδιανόητο αυτό το κείμενο να αποτελέσει βάση για τις ευρωπαϊκές θέσεις σε διεθνές επίπεδο.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται επίσης να υπερψηφίσουν σήμερα την αδύναμη νομοθεσία που στοχεύει στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων. Μετά από έντονες παρασκηνιακές πιέσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι αρχικοί στόχοι και οι ποινές για μη-συμμόρφωση μετριάστηκαν σημαντικά. Επιπλέον, η νομοθεσία δεν θα εφαρμοστεί πριν το 2015, τρία χρόνια αργότερα δηλαδή από την αρχική πρόταση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: