Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008

Η ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ "ΤΡΕΛΑΙΝΕΙ" ΤΑ ΦΥΤΑ

Τον χειμώνα... καλοκαίρι κάνουν τα φώτα των πόλεων για τα φυτά. Στη φωτορρύπανση - τον υπερβολικό φωτισμό στις πόλεις- και όχι στην καλοκαιρία οφείλεται η παράξενη συμπεριφορά των φυτών που ανθίζουν εκτός εποχής ή «ξεχνούν» να ρίξουν τα φύλλα τους.
Έρευνα που πραγματοποίησαν φοιτητές του τμήματος Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Ν. Μάργαρη, απέδειξε ότι «τα πολλά φώτα στο λεκανοπέδιο έχουν αλλάξει τον βιολογικό κύκλο των φυτών. Το σωστότερο θα ήταν να πω ότι ουσιαστικά κατάργησαν αυτόν τον κύκλο». Όπως αναφέρει ο κ. Μάργαρης, «το μόνο στοιχείο που διατηρείται σταθερό κάθε χρόνο είναι η διάρκεια της ημέρας που πάντα είναι ίση στην ίδια ημερομηνία! Αυτό λοιπόν δίνει την εντολή να ανθίσουν τα λουλούδια και να βλέπουμε τις παπαρούνες ανθισμένες την
ΟΤΑΝ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ...
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντόπισαν στην Αθήνα σπάρτα, πασχαλιές ακόμα και ντοματιές ανθισμένες
άνοιξη και τους κρόκους το φθινόπωρο. Ωστόσο και αυτό αλλάζει στην Αθήνα».

Ο καθηγητής συμπληρώνει: «Συχνά βλέπουμε φυτά, όπως τα σπάρτα, που κανονικά ανθίζουν την άνοιξη, να «ξεφεύγουν» και να ανθίζουν σε άλλες εποχές ή φυλλοβόλα δένδρα, όπως οι λεύκες σε πλατείες, να διατηρούν το φύλλωμά τους και τα Χριστούγεννα, ενώ έπρεπε να ρίξουν τα φύλλα τους τέλη Οκτωβρίου». Ερέθισμα για να πραγματοποιήσει την έρευνα ήταν μια εικόνα που αντίκρυσε πέρυσι τα Χριστούγεννα. «Είδα σε μια πλατεία, στα βόρεια προάστια τη φάτνη κι από πάνω μια λεύκα γεμάτη φύλλα. Ελάχιστοι βεβαίως αναρωτήθηκαν για το πώς είναι δυνατόν η λεύκα να είναι γεμάτη φύλλα τέλη Δεκεμβρίου».

Οι ερευνητές εντόπισαν στην Αθήνα σπάρτα, πασχαλιές ακόμα και ντοματιές ανθισμένες. «Οι ντομάτες παλαιότερα ήταν ένα καλοκαιρινό προϊόν και, φυσικά, είχαν ξεραθεί έως το χειμώνα. Η δυνατότητα να έχουμε ντομάτες επί δώδεκα μήνες προϋπέθετε τα θερμοκήπια μέσα στα οποία υπάρχει επιπλέον φωτισμός. Και όμως όσες λίγες ντοματιές υπάρχουν, για παράδειγμα στο πάρκο πίσω από τα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, είναι αυτήν την εποχή ανθισμένες».

Ο ίδιος ο καθηγητής επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια φωτίζονται ολοένα και περισσότερο, έστω και κατά λάθος, τα πάρκα της Αθήνας. «Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Σε όλες τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη ο φωτισμός είναι διάχυτος. Μπορεί οι φωτισμοί των κτιρίων να γίνονται κατόπιν ειδικών μελετών, ωστόσο ενοχλούν τα φυτά. Στο Ζάππειο, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται κάθε βράδυ 2.500 προβολείς και επίσης φώτα με ειδικά φίλτρα. Αντίστοιχος είναι ο αριθμός των προβολέων στο Εθνικό Θέατρο, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Το Παναθηναϊκό Στάδιο και η Βουλή φωτίζονται με 4.000 χιλιάδες προβολείς συνολικά. Αλλά και τα φώτα κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας ενοχλούν τα φυτά του Πεδίου του Άρεως. Ακόμα και ο ασθενής φωτισμός του Εθνικού Μουσείου στην Πατησίων έχει αποπροσανατολίσει τα φυτά του μικρού πάρκου».

Ο κ. Μάργαρης επισημαίνει ότι «στη φύση τις εντολές για τις βιολογικές αλλαγές στα φυτά και στα ζώα, σίγουρα δεν θα ήταν εφικτό να τις δίνει ούτε η θερμοκρασία ούτε οι βροχές. Δεν οφείλεται επομένως στη φετινή παρατεταμένη και ασυνήθιστη καλοκαιρία το γεγονός ότι παραμένουν τα φύλλα πάνω στα φυλλοβόλα δέντρα».


Ένα φωτεινό νέφος πάνω από την Αθήνα

Η ΦΩΤΟΡΡΥΠΑΝΣΗ θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, αφού στις περισσότερες μεγαλουπόλεις και την Αθήνα, όπως επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο φωτισμός γίνεται χωρίς σχεδιασμό με αποτέλεσμα να κατασπαταλάται ενέργεια. «Φωτίζουν χώρους ενώ δεν χρειάζεται. Δεν χρησιμοποιούν λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Δεν εστιάζουν το φως εκεί που πρέπει. Φωτίζουν ακόμα και τα δέντρα, με αποτέλεσμα τα πουλιά να εγκαταλείπουν τις φωλιές τους. Αφήνουν τα φώτα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει ο περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος.

«Αν πάμε σε κάποιο βουνό σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την Αθήνα θα δούμε, ακόμα και εάν δεν φαίνεται η ίδια η πόλη, έναν ουράνιο θόλο, ένα νέφος φωτός που δημιουργείται γύρω από αυτή. Αυτό, σχηματικά, είναι η φωτορρύπανση», αναφέρει ο αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Παναγιώτης Χάντζιος. «Όσο περισσότερο φως υπάρχει τόσο περισσότερο εκπέμπεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αντανακλάται σε κτίρια και επιφάνειες», λέει. «Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν οι κάτοικοι των πόλεων να δουν τα άστρα και φυσικά να μην μπορούν οι αστρονόμοι να κάνουν τις παρατηρήσεις τους».

Πηγή Τα ΝΕΑ ONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: