Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008

H Greenpeace εμποδίζει τους φαλαινοθήρες να ανεφοδιαστούν


Φουσκωτό της Greenpeace προσπαθεί να αποτρέψει τον ανεφοδιασμό καυσίμων του πλοίου-εργοστασίου του ιαπωνικού φαλαινοθηρικού στόλου, Nishin Maru, από το ασιατικό πλοίο ανεφοδιασμού, Bluebird. Το Bluebird λειτουργεί παράνομα στα νερά της Ανταρκτικής. Η Greenpeace έχει αποτρέψει επιτυχώς τον ιαπωνικό φαλαινοθηρικό στόλο από να σκοτώσει τις φάλαινες στο Καταφύγιου του Νότιου Ωκεανού για έντεκα ημέρες μέχρι τώρα.Το πλοίο της Greenpeace, Esperanza, ακολουθεί εδώ και 11 μέρες το φαλαινοθηρικό στόλο στα νερά του Νότιου Ωκεανού. Η παρουσία του πλοίου και των ακτιβιστών, έχει αποτρέψει μέχρι τώρα το κυνήγι και έχει φέρει το θέμα της φαλαινοθηρίας για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα.

Ακτιβιστές της οργάνωσης κατάφεραν να καθυστερήσουν τον παράνομο ανεφοδιασμό των φαλαινοθηρικών, στην προστατευόμενη από τέτοιου είδους ενέργειες περιοχή της Ανταρκτικής. Μέλη του πληρώματος της Esperanza τοποθέτησαν δύο φουσκωτά ανάμεσα στο πλοίο ανεφοδιασμού και ένα φαλαινοθηρικό. Για περίπου μισή ώρα το φουσκωτό βρισκόταν ανάμεσα στα δύο πλοία, αναγκάστηκε όμως τελικά να υποχωρήσει αποφεύγοντας την τελευταία στιγμή τον εγκλωβισμό του.

Στο μεταξύ, βάσιμες υποψίες υπάρχουν ότι στην Ιαπωνία σχεδιάζεται η κατασκευή νέου φαλαινοθηρικού που θα αντικαταστήσει το παλιό Nisshin Maru. Ένα νέο φαλαινοθηρικό θα επιτείνει τη φαλαινοθηρία για πολλές δεκαετίες ακόμα. Πολλά γραφεία της Greenpeace ζητούν από τους υποστηρικτές τους να στείλουν γράμμα στην Ιαπωνία ζητώντας της να σταματήσει την κατασκευή του νέου πλοίου. Μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε στη δράση μας, βρείτε το γράμμα εδώ.

Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου,


Σοφία Τσενικλή,

Υπεύθυνη Θαλάσσιας Οικολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: