Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2007

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Κρίμα που το ΥΠΕΧΩΔΕ επιλέγει να συνεχίσει να σπαταλά χρόνο κατηγορώντας τη Greenpeace αντί να επιδείξει το ίδιο σθένος για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
1. Η Greenpeace πράγματι ανέδειξε την αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με έμφαση στην απαράδεκτη αύξηση στον οικιακό τομέα και τις υπηρεσίες, αλλά ανέδειξε και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία, καθώς και τη μείωση του υποξειδίου του αζώτου (ενός άλλου αερίου του θερμοκηπίου) στη γεωργία. Συνεπώς, έχουμε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης της χώρας ανά τομέα.
2. Πράγματι, όπως λέει το ΥΠΕΧΩΔΕ η κρίσιμη περίοδος δεσμεύσεων στο Πρωτόκολλο του Κιότο 2008-2012 δεν έχει αρχίσει ακόμα. Είναι λοιπόν αρκετά ανησυχητικό το γεγονός πως έχουμε ήδη, από το 2005, ξεπεράσει το 25%, δηλαδή αυτό που είναι ο τελικός μας στόχος! Είναι ευχή όλων, να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα από την Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί το ολίσθημα.
3. Η Greenpeace δεν προδικάζει τίποτα. Αυτό το κάνει η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με τα στοιχεία που του έχουν παρασχεθεί από τα κράτη μέλη. Συνεπώς, και πάλι, οποιαδήποτε διαφωνία με τις μελλοντικές προβλέψεις θα πρέπει να λυθεί με τους συγγραφείς της Έκθεσης, όχι με αυτούς που την διαβάζουν.
4. Λίγα λόγια για το γράφημα που αποστέλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ (και επισυνάπτεται): Είναι σαφές πως αν η χώρα μας ακολουθήσει τα υπάρχοντα μέτρα, η αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα φτάσει το 34,7% το 2010 ενώ αν ληφθούν επιπλέον μέτρα οι εκπομπές θα φτάσουν το 24,9%. Με άλλα λόγια, αν συνεχίσουμε όπως σήμερα θα ξεφύγουμε κατά πολύ από τις δεσμεύσεις μας ενώ θα πετύχουμε το στόχο μας αν λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Αυτά τα μέτρα αναμένουμε εναγωνίως από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία.
5. Για άλλη μια φορά, το ΥΠΕΧΩΔΕ επιλέγει να σχολιάσει τι κάνουν οι άλλες χώρες αντί να χρησιμοποιεί το χρόνο και την ενέργειά του στην επίλυση του προβλήματος στο εσωτερικό της δικής χώρας.
6. Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace πράγματι δεν γνωρίζει και δεν άκουσε ποιο είναι το πρόγραμμα μέτρων που εφαρμόζει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Εάν υπάρχει, με χαρά θα διαβάσουμε επιτέλους αυτό που ζητάμε τόσο καιρό. Δυστυχώς όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει μέτρα όπως: -το ειδικό χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το οποίο έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να παρουσιαστεί, - την εξοικονόμηση ενέργειας που δεν γίνεται αφού ακόμα και οι ελάχιστες δεσμεύσεις (π.χ. να χρησιμοποιούνται λάμπες εξοικονόμησης στον δημόσιο τομέα) δεν εφαρμόζονται στη χώρα μας,
Αυτά δεν πρόκειται να μας φέρουν ούτε καν κοντά στην επιτυχία των στόχων του Κιότο.
7. Τέλος, είναι ακατανόητο γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αναλάβει σταυροφορία υπεράσπισης των ατοπημάτων όλων των συναρμόδιων Υπουργείων τα τελευταία 10 χρόνια. Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει και την εξουσία και τη δυνατότητα να αλλάξει εντελώς την κατάσταση της χώρας μας, φτάνει να το θελήσει και να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα Υπουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: