Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007

ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ…

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ «ΑΓΟΡΑΣ» ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Στις 10/8/2007, τις μέρες που καίγονταν τα βουνά της Αττικής και εν αναμονή της προκήρυξης εκλογών, επέλεξε ο δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος να «κάψει» το Κτήμα Ζωγράφου. Υπέγραψε εν κρυπτώ το συμβόλαιο για την αγορά δήθεν του 50% του κτήματος. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση της 12/4/2006 του Δημοτικού Συμβουλίου επιτρέπεται στην οικογένεια Ζωγράφου η δόμηση διώροφου εμπορικού κέντρου σε όλο τον υπόγειο χώρο των 8 στρεμμάτων πλην του χώρου στήριξης της βίλας, ενώ αφήνεται στο Δήμο μόνο η χρήση της ταράτσας και του κτιρίου της βίλας. Ως εκ τούτου, το πάγιο αίτημα, το Κτήμα Ζωγράφου να απαλλοτριωθεί και να γίνει χώρος πρασίνου και περιπάτου, όχι μόνο δεν ικανοποιείται, αλλά μεθοδευμένα χρησιμοποιείται για την εμπορευματικοποίηση και τσιμεντοποίηση, για το οριστικό χάρισμα στην οικογένεια Ζωγράφου.

Επιπλέον, για την αγορά αυτής της ταράτσας ο δήμαρχος Γιάννης Καζάκος «φεσώνει» το ζωγραφιώτικο λαό με δάνειο 19.400.000 Ε, το οποίο με τα τοκοχρεωλύσια φτάνει 45.000.000 Ε. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που ενδέχεται να οδηγήσει το Δήμο σε οικονομική ασφυξία και αδιέξοδο, να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς, να παράξει πολιτική κονωνικής ωφέλειας. Επίσης, όρος του δανείου υποθηκεύει την δημοτική περιουσία, θέτει τα οικονομικά του Δήμου σε επιτήρηση και επιτάσσει την οικονομική πολιτική του να υποταχθεί στην λογική της ανάπτυξης με ανταποδοτικά κέρδη. Δηλαδή ο Δήμος θα είναι υποχρεωμένος να εκμεταλλεύεται την περιουσία του και να διαχειρίζεται τα χρήματά του όχι με κριτήριο το γενικό συμφέρον και το περιβάλλον, αλλά με κριτήριο την αύξηση των εσόδων του ώστε να μπορέσει να αποληρώσει το δάνειο. Ως εκ τούτου, όλοι οι ελεύθεροι χώροι, όλοι οι αθλητικοί χώροι, όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας (ό,τι απέμεινε από όλα αυτά, μετά τη νεοφιλελεύθερου τύπου διαχείρισή τους από τη δημοτική αρχή) θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν-εμπορευματοποιηθούν για να αποφέρουν έσοδα. Οι φόροι φυσικά θα πρέπει να αυξηθούν.


Το αποτέλεσμα; Να πληρώσουμε πολύ ακριβά για κάτι που δε θα έχουμε, αλλά και όπου το έχουμε θα το χάσουμε.


Συνολικά το εμπορικό κέντρο που θα δομηθεί θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής μας στην ήδη βεβαρημένη κυκλοφοριακά και περιβαλοντολογικά περιοχή μας (σύμφωνα με το ΣτΕ από τα 390 στρ. πρασίνου που θάπρεπε να έχει ο Δήμος σήμερα διαθέτει μόλις 97). Θα βλάψει την τοπική αγορά οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τα μικρομάγαζα, θα φέρει τις «νέες εργασιακές σχέσεις», όπως συμβαίνει σε όλα αυτά τα εμπορικά κέντρα τύπου THE MALL (μισθοί των 600 Ε, 10ώρα και 12ώρα, εργοδοτική τρομοκρατία). Ακόμα, τμήμα του πάρκου 730 στρ. που ανήκει ήδη στο Δήμο θα μετατατραπεί σε είσοδο του εμπορικού κέντρου.


Γιατί όμως ο Δήμαρχος βιάστηκε να υπογράψει το συμβόλαιο και μάλιστα στα κρυφά; Όταν σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ α) εκκρεμεί Προεδρικό Διάταγμα για τη ρύθμιση του πολεοδομικού καθεστώτος του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου, β) σημειώνεται η σημασία του κτήματος για την πόλη μας ως «μοναδικό πνεύμονα πρασίνου», στον οποίο μάλιστα βρίσκονται δύο χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίρια, γ) αναφέρεται ρητά ότι μέχρι την έκδοση του ΠΔ δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε δόμηση, ούτε η έκδοση σχετικών οικοδομικών αδειών.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλλογιάννης απαντώτας σε επερώτηση του βουλευτή Μ. Παπαγιαννάκη από το βήμα της Βουλής υποσχέθηκε ότι «το θέμα της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος θα προχωρήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ αμέσως μόλις ο Δήμος Ζωγράφου καταθέσει σχετικό φάκελο στο Υπουργείο» και επανέλαβε ότι μέχρι την έκδοση του Προεδρικούς Διατάγματος δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε δόμηση στο συγκεκριμένο χώρο, ούτε επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών. (Πέμπτη 18/10) Αυτή τη στιγμή ο κ. Καζάκος βρίσκεται εκτεθειμένος απέναντι στο Ζωγραφιώτικο λαό. Η αδικαιολόγητη πλέον αδράνειά του αποδεικνύεται μια συνειδητή σκευωρία σε βάρος του Ζωγραφιώτικου λαού και του περιβάλλοντος, με αποκλειστικό στόχο να χρυσώσει την οικογένεια Ζωγράφου.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ


Πρόκειται για ένα περιβαλοντικό έγκλημα, για ένα τεράστιο οικονομικό- πολιτικό σκάνδαλο σε βάρος της πόλης και των κατοίκων της

Με ευθύνη και συναίνεση εδώ και 30 χρόνια όλων των δημοτικών διοικήσεων, των παρατάξεων και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της επιχειρηματικότητας-ανταποδοτικότητας που προωθείται από την ΕΕ, ολοκληρώνεται ένα μεθοδευμένο έγκλημα σε βάρος του λαού του Ζωγράφου.

Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί!


Καλούμε όλους τους κατοίκους του Ζωγράφου, τους μαζικούς φορείς και όλες εκείνες τις δυνάμεις που αντιπολιτεύονται τους δημάρχους των συμφερόντων και αγωνιούν για τη Βίλα να υπάρξει μια άμεση συλλογική απάντηση:

  • Για να ανακληθεί το συμβόλαιο της αγοράς.

  • Να ακυρωθεί η δανειοδοτική σύμβαση

  • Να ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. για την αγοραπωλησία μέρους του κτήματος.

  • Να πιέσουμε τον Δήμο να καταθέσει άμεσα τον φάκελο στο ΥΠΕΧΩΔΕ όπως όφειλε από καιρό

  • Να πιέσουμε τη νέα κυβέρνηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσουν, χωρίς υπεκφυγές και μεταθέσεις των δικών τους ευθυνών, στην άμεση έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (όπως ζητάει το ΣτΕ κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου της περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων του δήμου μας) για την απαλλοτρίωση του κτήματος χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή του σε χώρο υψηλού πρασίνου, τόπο περιπάτου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

  • Να παλέψουμε για απαλλοτρίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό

  • Να υποστηρίξουμε και κινητοποιηθούμε μέσα από την Επιτροπή Αγώνα για να γίνει το Κτήμα Ζωγράφου Κτήμα του Λαού


και


ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝA ΓΙΝΕΙ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


«ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: